Какво представлява самата теория бихте могли да се информирате на нейния сайт: http://ontodialectics.orgfree.com/ или като изтеглите краткото въведение към нея в .pdf формат: https://drive.google.com/file/d/0BwWddNdHdKikU1VjZ09VNFNoTFE/view?usp=sharing.
Ако се интересувате как е създадена онтодиалектиката стъпка по стъпка и през какви трудности и лутания е преминал автора и, изтеглете безплатно книгата: „Истината се ражда и като бездомно куче“ - https://drive.google.com/file/d/0BwWddNdHdKikTmpzckdRTC05Q1U/view?usp=sharing




неделя, 30 октомври 2016 г.

2. Онто-медитация: началото, от което можем да започнем (2)

2. „То е!“, „Ти си!“ - това е следващата стъпка, която ни предстои да направим в процеса на онто-медитация. Намираме подходящи за заниманията ни време и място и започваме да релаксираме по познатия ни вече начин. Отпускаме най-напред единия крак, след това другия, после таза, гърба, корема, гърдите и т.н., както бе описано в предходния постинг. С трупането на опит този процес значително ще се ускори и съвсем скоро достигането на релаксирано състояние, при което да чувствате и осъзнавате съществуването си като една по-дълбока реалност, различна от тази да се отъждествявате с физическото си тяло, ще се превърне в нещо естествено и обичайно за вас. Това „Аз съм!“ състояние, в което собственото битие се възприема, изживява и осъзнава като безспорна истина може да се определи като основно (базисно) в практическата онтодиалектика. Докоснем ли се веднъж до него, почувстваме ли реалността му, ние с много по-голяма увереност ще направим следващите стъпки, защото вече знаем, че за нас истината в някаква степен е постижима.

Но да продължим да релаксираме и да се самонаблюдаваме. Вниманието ни е концентрирано единствено върху собственото битие. Аз съществувам и съм нещо различно от физическото си тяло. Колкото и да се опитвам не мога да се локализирам в нито един мой крайник или вътрешен орган. В един миг еднакво вероятно ми изглежда да се намирам както някъде в мозъка, така и в гърлото или в сърцето. После се разширявам и сякаш излизам извън контурите на физическото си тяло. Аз съм – това е безспорно. Не съм тъждествен на физическото си тяло, не съм го създал и не осъзнавам и не управлявам процесите, протичащи в него. Но тогава... Тогава и „То е!“. Изведнъж ми просветва – едновременно с мен съществува и друга реалност: едно Не-аз, което мога да възприема винаги, когато насоча вниманието си към него, различно от моята същност, защото съществувам, без да съм тъждествен с него. Откритието е поразително. Тук заедно с мен, и там извън мен е и то – моето друго, което ми се явява като Не-аз и което също има битие. „Аз съм!“ и „То е!“ - ние сме всичко което съществува.

Въодушевени от откритието си, можем да направим и следващата стъпка. Аз и моето друго (Не-аз) сме всичко, което съществува, но тук в единение с мен присъстваш и Ти – един всепроникващ интелект, който е създал, организирал и продължава да поддържа жизнените процеси и клетките в тялото ми. „Ти си“ и аз те боготворя...

Разбрахте ли какво стана? В резултат от нашата втора онто-медитация ние вече имаме лични наблюдения и осъзнати преживявания за собственото си битие (в тялото и в близост до него), за съществуващото извън нас (като наше тяло и изобщо) и за пребиваващия в тялото ни заедно с нас всепроникващ, божествен интелект. Можем да се усмихнем на себе си и да се порадваме на своя успех в търсене на иститата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар